Sterke motivatiebrief schrijven: 10 praktische tips!

Het sollicitatielandschap is aan het veranderen. Waar vroeger de motivatiebrief centraal stond om jezelf te introduceren, biedt Vactise een frisse, innovatieve aanpak. In plaats van uren te besteden aan het finetunen van een motivatiebrief, geef je werkgevers via Vactise direct een compleet beeld van wie jij bent. Vactise biedt je de mogelijkheid om jezelf authentiek te presenteren, zonder je te hoeven beperken tot een formele brief. Maar wat maakt Vactise nu zo uniek?

Vactise vs motivatiebrief

Bij Vactise draait alles om jou als persoon, niet alleen om je cv of de gebruikelijke opsomming van vaardigheden. Werkgevers willen niet alleen weten wat je kunt, maar vooral wie je bent en hoe je in hun bedrijfscultuur past. Vactise geeft jou het podium om dat verhaal te vertellen op jouw manier. Of je nu kiest voor een volledig anoniem profiel of je ambities open en transparant deelt, jij bepaalt hoe je jezelf presenteert. Werkgevers zien direct je persoonlijkheid, waarden en ambities, en dat leidt tot betere en persoonlijkere matches.

Bij Vactise krijg je de kans om jezelf te profileren op een manier die veel verder gaat dan een cv of motivatiebrief. Je kunt laten zien wat jou uniek maakt, wat je drijft en waar je naar op zoek bent in een nieuwe baan.

Toch nog een motivatiebrief nodig?

Hoewel Vactise de nadruk legt op wie je bent als persoon en wat je kunt bijdragen, zijn er nog steeds situaties waarin een motivatiebrief van belang kan zijn. Sommige werkgevers vragen hier expliciet om. Een motivatiebrief biedt de kans om verder te gaan dan je cv, je persoonlijkheid te laten zien en uit te leggen waarom jij geschikt bent voor de functie. Een sterke motivatiebrief kan het verschil maken tussen een sollicitatiegesprek of het verdwijnen in de stapel afwijzingen.

In deze blog geven we je 10 praktische tips voor het schrijven van een motivatiebrief die indruk maakt. Je krijgt tips om op te vallen, maar ontdekt ook hoe je jezelf kunt onderscheiden zonder een motivatiebrief te schrijven. Lees snel verder!

Motivatiebrief Vactise

1 - Begin met een persoonlijke aanhef

De eerste indruk telt. Een algemene aanhef zoals “Geachte heer/mevrouw” is weliswaar correct, maar niet persoonlijk. Doe moeite om te achterhalen wie de brief zal lezen en adresseer die persoon direct. Dit toont niet alleen initiatief, maar laat ook zien dat je de tijd hebt genomen om je in het bedrijf te verdiepen.

Voorbeeld tip 1 motivatiebrief:

“Beste mevrouw De Jong,”

Als je de naam niet kunt achterhalen, kun je kiezen voor een algemenere maar toch persoonlijke aanpak:

"Aan het recruitmentteam van [Bedrijfsnaam],"

Door een specifieke persoon te adresseren, begin je al met een voorsprong.

2 - Schrijf een pakkende introductie

Je openingszin moet de lezer meteen aanspreken. Vermijd de standaard "Ik schrijf deze brief naar aanleiding van...". Dit is een gemiste kans om de aandacht te trekken. Begin in plaats daarvan met iets dat je enthousiasme en persoonlijkheid weerspiegelt.

Voorbeeld tip 2 motivatiebrief:

"Met ruim vijf jaar ervaring in marketing en een passie voor digitale strategieën, ben ik ervan overtuigd dat ik waarde kan toevoegen aan jullie team."

Zorg ervoor dat de eerste zinnen nieuwsgierigheid wekken en de lezer willen overtuigen om verder te lezen.

3 - Verbind je motivatie aan de waarden van het bedrijf

Werkgevers willen kandidaten die niet alleen passen bij de functie, maar ook binnen de bedrijfscultuur. Neem de tijd om de missie, visie en waarden van het bedrijf te onderzoeken en laat in je brief zien hoe jouw persoonlijke waarden hiermee overeenkomen.

Voorbeeld tip 3 motivatiebrief:

"Wat mij vooral aantrekt in [Bedrijfsnaam], is jullie focus op innovatie en duurzaamheid. Dit sluit perfect aan bij mijn eigen waarden en ervaring in milieuvriendelijke technologieën."

Door deze verbinding te maken, laat je zien dat je niet zomaar een baan zoekt, maar dat je specifiek voor hun bedrijf kiest.

4 - Vertel wat jij kunt bijdragen

De motivatiebrief draait niet alleen om wat jij wilt, maar vooral om wat jij te bieden hebt. Werkgevers willen weten hoe jij kunt bijdragen aan hun succes. Beschrijf welke unieke vaardigheden en ervaringen je meebrengt en hoe deze waardevol kunnen zijn voor de organisatie.

Voorbeeld tip 4 motivatiebrief:

"In mijn vorige functie heb ik een campagne ontwikkeld die leidde tot een omzetstijging van 20%. Ik kijk ernaar uit om deze strategische aanpak bij jullie te implementeren en vergelijkbare resultaten te behalen."

Zorg dat je concreet bent over je prestaties en hoe deze relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.

5 - Gebruik de STAR-methode

De STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) is een krachtige manier om je competenties te demonstreren. Dit helpt de lezer om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je in de praktijk presteert en welke resultaten je hebt behaald.

Voorbeeld tip 5 movitatiebrief:

"Bij [Vorige Werkgever] werd ik verantwoordelijk voor het reorganiseren van de klantenserviceafdeling (Situatie). Ik ontwikkelde een trainingsprogramma en implementeerde nieuwe processen (Actie), wat leidde tot een verbetering van de klanttevredenheid met 15% binnen drie maanden (Resultaat)."

Op deze manier bied je concrete voorbeelden van je succes en maak je je kwaliteiten tastbaar.

6 - Wees specifiek, vermijd vage termen

Vage, generieke uitspraken zoals “Ik ben een teamplayer” of “Ik werk hard” zijn te algemeen en voegen weinig toe. Werkgevers willen specifieke voorbeelden van hoe jij die vaardigheden in de praktijk hebt gebracht.

Voorbeeld tip 6 motivatiebrief:

In plaats van te zeggen: "Ik ben goed in projectmanagement,"

Kun je beter zeggen: "In mijn vorige rol heb ik met succes een project van €200.000 gemanaged en zorgde ik ervoor dat het binnen budget en op tijd werd afgerond."

7 - Beperk de lengte van je brief

Een motivatiebrief moet kort en krachtig zijn. Werkgevers hebben vaak niet veel tijd, dus probeer je punt binnen één pagina te maken. Houd het bij drie tot vier kernalinea’s waarin je jezelf voorstelt, je motivatie uitlegt, en afsluit met een uitnodiging voor een gesprek.

voorbeeld tip 7 motivatiebrief:

Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Door je zinnen kort en bondig te houden, maak je een veel sterkere indruk.

In plaats van te schrijven: "Ik heb veel ervaring opgedaan in verschillende functies binnen de marketing, waaronder social media management, het creëren van content, en het ontwikkelen van strategieën om merkbekendheid te vergroten. Al deze ervaringen hebben me geleerd hoe ik waarde kan toevoegen aan het team."

Houd het kort en krachtig: "Met ervaring in social media management en strategische merkontwikkeling, ben ik klaar om direct waarde toe te voegen aan jullie team."

Dit zorgt voor een heldere, compacte boodschap.

8 - Laat je enthousiasme zien

Werkgevers willen mensen aannemen die enthousiast zijn over de functie en het bedrijf. Gebruik je motivatiebrief om te laten zien dat je gepassioneerd bent over wat je doet en dat je graag voor dit bedrijf wilt werken.

Voorbeeld tip 8 motivatiebrief:

"Wat mij het meest aanspreekt in deze functie is de mogelijkheid om creatief te denken en innovatie te stimuleren. Ik kijk ernaar uit om mijn ideeën te delen en samen met jullie team te werken aan inspirerende projecten."

Laat je enthousiasme doorschemeren zonder dat het geforceerd overkomt.

9 - Rond af met een sterke slotzin

Sluit je brief af met een positieve, zelfverzekerde oproep tot actie. Bedank de lezer voor de tijd en vermeld dat je graag je motivatie verder toelicht in een persoonlijk gesprek.

Voorbeeld tip 9 motivatiebrief:

"Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring en enthousiasme verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Bedankt voor uw overweging en tijd."

Zo eindig je de brief op een vriendelijke en proactieve toon.

10 - Check op spelfouten en lay-out

Een goed gestructureerde, foutloze brief laat zien dat je oog hebt voor detail. Controleer je brief grondig op spelling en grammatica. Daarnaast is het belangrijk dat de lay-out professioneel en overzichtelijk is. Gebruik een duidelijk lettertype en zorg voor voldoende witruimte.

Conclusie motivatiebrief

Een sterke motivatiebrief schrijven vraagt tijd en aandacht, maar het kan je sollicitatie naar een hoger niveau tillen. Tegenwoordig kijken bedrijven wel verder dan alleen een brief. Het traditionele sollicitatieproces is aan het veranderen. In plaats van uren te besteden aan het verfijnen van een brief, kun je ook voor een unieke manier kiezen om je talenten en persoonlijkheid te presenteren.

Start jouw zoektocht zonder motivatiebrief bij Vactise!

Bij Vactise geloven we dat werkgevers vooral geïnteresseerd zijn in jou als persoon, niet alleen in je cv en motivatiebrief. Waarom tijd besteden aan het schrijven van een motivatiebrief als je gewoon kunt laten zien wie je echt bent? Bij Vactise draait het om jouw persoonlijkheid, vaardigheden en ambities.

Maak nu een profiel aan en ontdek welke werkgevers op zoek zijn naar iemand zoals jij, zonder gedoe. Meld je vandaag nog aan en zet de eerste stap richting jouw droombaan!

Veelgestelde vragen motivatiebrief

1. Waarom is een motivatiebrief belangrijk voor mijn sollicitatie?

Een motivatiebrief biedt de kans om je cv tot leven te brengen en te laten zien wie je bent als persoon. Hiermee kun je jouw specifieke vaardigheden, ervaring en motivatie uitleggen en toelichten waarom je een goede match bent voor de functie en het bedrijf.

2. Hoe lang moet mijn motivatiebrief zijn?

Een motivatiebrief moet kort en krachtig zijn. Het is het beste om deze tot één pagina te beperken, met ongeveer drie tot vier alinea’s. Zo hou je het overzichtelijk en vermijd je dat de lezer afhaakt door lange teksten.

3. Wat is de beste manier om een motivatiebrief te beginnen?

Begin je motivatiebrief met een persoonlijke aanhef en een pakkende introductie die direct de aandacht van de lezer trekt. Vermijd standaardzinnen en laat zien dat je de functie en het bedrijf goed hebt onderzocht door direct iets persoonlijks en relevants te vermelden.

4. Moet ik mijn motivatiebrief voor elke sollicitatie aanpassen?

Ja, het is essentieel om je motivatiebrief aan te passen aan elke functie en elk bedrijf waarop je solliciteert. Hiermee laat je zien dat je serieus bent over de specifieke rol en dat je begrijpt wat het bedrijf zoekt in een kandidaat.

5. Hoe kan ik mijn vaardigheden het beste presenteren in mijn motivatiebrief?

Gebruik concrete voorbeelden van je prestaties uit eerdere functies. De STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) is een goede manier om te laten zien hoe je specifieke vaardigheden hebt toegepast en welke resultaten je hebt behaald.

6. Wat moet ik doen als ik geen motivatiebrief wil schrijven?

Als je liever geen motivatiebrief schrijft, kun je overwegen een profiel aan te maken op platforms zoals Vactise. Hier kun je jezelf presenteren zonder dat je een traditionele brief hoeft te schrijven. Bedrijven kijken daar meer naar je persoonlijkheid, vaardigheden en ambities, wat soms een betere manier is om jezelf te onderscheiden.

7. Wat is een voorbeeld van een motivatiebrief?

Een effectief voorbeeld van een motivatiebrief begint met een persoonlijke aanhef, gevolgd door een pakkende introductie waarin je kort uitlegt waarom je solliciteert en wat je aantrekt in het bedrijf. Beschrijf vervolgens je belangrijkste vaardigheden en prestaties met concrete voorbeelden, en leg uit hoe deze aansluiten bij de functie. Gebruik de STAR-methode om je ervaringen te verduidelijken. Sluit af met een positieve en zelfverzekerde oproep tot actie, waarin je jouw enthousiasme voor een gesprek uitdrukt.

8. Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief?

Een sollicitatiebrief en motivatiebrief worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een subtiel verschil. Een sollicitatiebrief bevat een formeel verzoek om in aanmerking te komen voor een specifieke functie en legt kort uit waarom je solliciteert. Een motivatiebrief gaat dieper in op je motivatie, je persoonlijke drijfveren en hoe jouw vaardigheden passen bij de functie en het bedrijf. Beide brieven hebben als doel de werkgever te overtuigen van jouw geschiktheid, maar een motivatiebrief richt zich meer op jouw persoonlijke verhaal.

Motivatiebrief voorbeeld sollicitatie